Cei mai cre(s)tini dintre crestini

Nu e prima data cand unii vin cu pareri si idei cum ca anumite ritualuri religioase trebuiesc facute asa si nu altfel. Vin cu explicatii de tot felul samd Unii chiar sunt penibili si eu personal sunt alergic la prostie. Un tip a pus o poza cu un botez. Se spune ca e in Valea Timocului . Chiar si cei care au mai mult decat doua clase ca trenul, stiu ca romanii timoceni de acolo au conditii destul de vitrege pentru a-si explima limba si credinta. Poza este asta :

Comentariul care a insotit poza este :
„BOTEZ ÎN „CONDIȚII EXTREME” ÎNTR-O PAROHIE ROMÂNEASCĂ DIN VALEA TIMOCULUI. E CHIAR AȘA DE MULT PÂNĂ LA DUNĂRE?!”

Pai care e problema , ca eu nu o vad deloc. Si nu-i singurul comentariu care nu vad cu ochi buni acest botez. Pun mai jos comentariile :

„Trebuie capul afundat!!!!!! Nu va mai dați cu părerea! Citiți în moliftelnicul vechi! Nu cum vrea fiecare schimba și spune ca sigur e bine! Om de 45 de ani, care a fost doar trecut prin mirungerea de la catolici la ortodocși acum 22 de ani, a fost rebotezat acu prin scufundare! Asta sa făcut în Ucraina, unde sunt foarte serioși în toate. Nea arătat și scris. Făcut și re-cununia după botez. Asa ca nu va jucați! Se vede și efectul botezului după ce a avut loc. Omul sa luminat la minte. Dar na fiecare cu ce vrea, cu Dumnezeu, sau cu trangalache! Un botez făcut necomplet, acel om nu e aparat! Duhurile rele întra mai repede în EL. De aceea vedeți atâta lume întunecată la judecata! Doamne ajuta!”

„Ma doare pt ca am decazut atat de mult ca popor ortodox.”

„Daca este vorba de botez ,sunt de plans,…
Cand a avut loc si in ce oras ,sat, Mitropolie?”

„E vorba aici de reavoință!”

„Botezul se face prin.întreita afundare.”

„botezu se face in biserica se fac 3 scufundari se face in Cristelnita sau la rau nu in lighean”

„Putea sa -l faca in dunare (asa cum a mentionat parintele in postare) ,dar nu in lighean ,exact !”

„Botezul ortodox ,se face altfel!”

„Nu cred ca e valid dacă nu e prin scufundate”

Ati citit, nu ? Numai opinii de experti si de mari smecheri crestini vedem. Pana la urma ce e botezul ? E doar marturisirea credintei , este „afilierea” sufleteasca la ceea ce numim noi crestinism, ortodoxism etc Daca pe un satanist incorijibil il vei boteza „ca la carte” asa cum spun marii experti , atunci ala e deja mantuit si tot OK ? Gandesc faptul ca botezul ar trebui adus undeva in jurul varstei de 14 ani ca sa aiba omul o constiinta si sa inteleaga ceva . Cand faci caca in scutece , nu iti dai seama ca te-ai botezat.

Ati auzit de Nicolae Steinhardt ? Va spune ceva numele asta ? Sau doar Florin Salam , Nicolae Guta si Adrian Minune va face sa va strabata un fior ?
Steinhardt a fost un lingvist,critic literar,traducător,scriitor si publicist . Asta nu inainte de a fi si evreu ca origine. Acest om a fost luat in vizorul autoritatilor comuniste si a ajuns la Jilava. Acolo a fost botezat doar din vorbe de Mina Dobzeu ( a murit anul asta la Husi ) .

Botezul a fost cam asa : “Se boteaza robul lui Dumnezeu Nicolae in numele Tatalui – Amin, si al Fiului – Amin, si al Sfintului Duh – Amin”. Deci fara scufundari , fara lumanari si ornamente , fara miruiri etc Mai mult , acolo au fost de fata doi preoți romano-catolici, doi preoți uniți și unul protestant. Si totusi , acest om a fost unul dintre cei mai desavarsiti calugari din ultimele decenii. Desi a fost botezat la Jilava .

Ce, daca nu avem cristelnita nu ne mai botezam ? In desert oamenii se botezau cu nisip sau cenusa. De unde atata apa ? Apa e doar un ritual, dar adevarata lucrare vine din inima. Daca am merge pe rationamentul acestor nebuni , rugacinile din desert, de acasa , din inchisori , etc etc etc , sunt mai putin valabile decat cele care for fi facute in Catedrala Mantuirii Neamului care acum se va sfinti ?