Moldova si o parte din moldoveni …

Unii spun ca romanii sunt de cacao , ca pe colo si pe dincolo … Vei ajunge sa-i iubesti atunci cand vei intalni „maldavenii” adevarati .  Mereu cred faptul ca critica este constructiva .  Categoria aia speciala de „maldaveni” crede mult intr-o Moldova independenta , vorbeste cu melancolie despre perioada sovietica , lauda mult Moscova si desi are pasaport si buletin romanesc in buzunar si poate chiar rudele lui primesc bani romanesti, privesc cu multa rautate gratuita tara care fara nici o falsitate si-a deschis bratele in fata lor.

Cei mai periculosi sunt „maldavenii” care desi o fac pe prietenii , snobi fiind , incearca a te ia peste picior cu nu stiu ce rahaturi de prin Romania in timp ce ostentativ lauda Moldova.  Sa nu ma credeti gresit … Am un respect pentru Moldova chiar mai mult decat insasi merita , dar cand e cazul critic constructiv orice tara din lume, oricare institutie …

Recent , la un gratar am avut o discutie generala cu un tip . Incepand cu scoala, am dezbatut subiectul lipsei de elevi.  Si in Romania a scazut numarul elevilor , dar nici Moldova nu e deloc scutita.  Recent, in media moldoveneasca s-a dezbatut faptul ca universitatile nu prea mai au studenti. Subiesctul este dezbatut aici : timpul.md : „Universități fără studenți, stat fără viitor”

In partea de jos a articolului pe buna dreptate , se argumenteaza si cauza acestui fenomen , si anume numarul de elevi care fac studii in Romania si peste hotare dar si natalitatea . Timpul.md  anunta o natalitate de 1,27 ( Numărul mediu de copii născuţi de o femeie ) . Eu cred ca si imigratia masiva este un factor de luat in seama.

M-am pus pe Google si am cautat. Individul a spus ca Romania are 100 si ceva de mii de nasteri iar Moldova vreo 40 de mii … anual.  Am cautat niste surse si am aflat din statistica.md ca in 2016 au fost 37 394 de nasteri .  In Romania au fost 189 783 de nasteri.

Totusi , statistica spune :

Sursa este : https://www.google.com/publicdata/directory?hl=ro&dl=ro

Mi-am luat avant si am cautat ceva mai mult pe Google. Am gasit indexmundi.com  , care   poate fi o sursa buna de informatii. La capitolul „Population growth rate” Romania avea scorul de -0.29  iar Moldova de -1,02 . E clar ca amandoua inseamna scaderi ale populatiei dar trendul e complet diferit.  Jos las si o poza :

Se vede ca Moldova este pe locul 229 si Romania pe locul 215 .

La „Birth rate” adica , la numarul de nasteri la 1000 de locuitori . Moldova are 12,21 nasteri pe cand Romania 9,27 . Diferenta nu este chiar atat de mare. Jos las si poza. Vedeti si situatia altor tari.

Daca tot am ajuns la nasteri , am ajuns si la numarul de decese la mia de locuitori. Conform graficului de mai jos, in Moldova sunt 12.6 decese la mia de locuitori fiind pe locul 24 iar Romania de oe locul 28 are 11,88 de decese.

Un tabel interesant reprezentand migratia , face un calcul privind bastinasii care pleaca dar ii aduna si pe cei care din alte tari oarecum inlocuiesc bastinasii. Asta mi-a reamintit faptul ca desi multi romani pleaca , sunt si cetateni ai altei tari care se stabilesc in Romania. Deoarece tabelul este mai mare , o sa pun mai jos doua fotografii.
Romania este pe locul 122 cu o rata de -0.24 iar Moldova pe locul 214 cu o rata de -9.8.

Intamplator am dat si peste niste statistici cu SIDA. Mi-au cam sarit in ochi astea. La capitolul „People living with HIV/AIDS” , Moldova are 18 700 de bolnavi de SIDA iar Romania vreo 16 000.